CURAÇAO

Heb jij Curaçao nog in het vooruitzicht? Of staat het al lang op je lijstje? Hierbij mijn tips!

15 jaar geleden was ik al eens op dit eiland met mijn vader, maar wij verveelden ons toen te pletter. We waren slecht voorbereid, hadden in een dag met een auto het hele eiland gezien en vonden het vooral hard waaien. Dus Curaçao, daar hoefde ik niet persé meer naartoe terug. 

En toen werd het koud, donker en winter. Ik heb alles op alles gezet om naar Thailand te kunnen, maar Corona gooide roet in het eten. Er was verder weinig te kiezen, wat mooi-weer-bestemming betrof. En wat ben ik daar blij om! Want Curaçao is hartstikke leuk!

We verbleven er 14 dagen en hebben ons geen seconde verveeld. Het eiland is zeker veranderd de afgelopen 15 jaar en online zijn er zoveel tips te vinden! Ik heb ze voor je getest en de leukste op een rijtje gezet.

Verblijf

Wij verbleven in het Papagayo Hotel in Jan Thiel. Een prima hotel, als je van gemak houdt. Ik zou er noooooit meer heen gaan, maar dat komt omdat ik een hekel heb aan polsbandjes en massa. Wij waren hier dan ook alleen om te slapen en te ontbijten. Als ik het over zou moeten doen, sliep ik ergens in een boutique hotel in Pietermaai of een landhuis of B&B.

Doen

Als je het eiland wilt verkennen, huur dan zeker een auto! Taxi’s zijn er weinig en zijn duur, openbaar vervoer is lastig. Wij kregen de tip om vooraf de auto te regelen, want schijnbaar is er schaarste. Dit kan eenvoudig door met je reisorganisatie contact op te nemen, in ons geval TUI.  Wij huurden de auto voor een week en konden ter plaatse eenvoudig twee dagen bij boeken.

Snorkelen

Waarom ik 15 jaar geleden mijn hoofd hier niet onderwater heb gestoken, is mij een raadsel. Want WOW wat is het mooi! Inmiddels is er ook op snorkelgebied het een en ander veranderd. Ik raad echt zo’n snorkelmasker aan. Veel comfortabeler en meer zicht. Ze zijn iets groter, maar dat maakt echt niet veel uit in je koffer. Ook de prijs is goed te doen. Bij Decathlon koop je ze al voor €25,00. Doe er ook gelijk een paar waterschoentjes (€6,99) en flippers (€9,95) bij. Zeker flippers is ideaal voor sommige snorkel plekken. Mocht je koffer vol zitten (ik zou niet weten waarmee, maar toch ;) dan kun je ook alles huren.

Een onderwatercamera is altijd leuk! Wij hadden al een Lumix DC Vario (prima cameraatje) en ik kocht op Schiphol nog een hoesje van Seawagg voor om mijn telefoon. Ik ben zonder twijfel hiermee gaan snorkelen, maar hoorde achteraf van mensen dat hun telefoon toch kapot was gegaan. Ik heb dat niet ervaren, maar gezorgd dat het hoesje schoon een droog bleef aan de binnenzijde. Bij mij werkte het touchscreen niet onderwater, wat echt lastig is, omdat je dan met het hoesje eromheen de geluidsknopjes aan de zijkant moet gebruiken voor bediening. Filmpjes zijn echt top hiermee, maar scherpe foto’s haast onmogelijk. 

Playa Porto Mari

Onderweg naar dit strand passeer je de flamingo’s. Niet te missen en een leuke tussenstop. Let vooral ook op de kwallen. 

Porto Mari is een prachtig groot, wit strand, met azuurblauw water. Zorg dat je óf vroeg bent óf halverwege de middag. Anders zijn er geen plekjes meer in de schaduw. Je betaalt  voor het strand en voor de bedjes. 

Snorkelen is gemakkelijk, het strand loopt af en je ziet al snel veel vis. Onderwater zijn er beton bollen met gaten neergelegd, waarop nieuw koraal kan groeien. Rondom deze bollen barst het van de vissen, maar ook koraal en prachtige wormen. Gewoon een paar minuten boven gaan hangen. Wij zagen ook een grote en kleine murene, pufferfish, platvis etc. Verderop ligt het rif en zie je veel duikers onder je langs zwemmen.

Er zit een leuke bar en restaurant bij.

Playa Grandi/ Piscado 

Oké, het strand is niet idyllisch. Het zijn kiezels en koraal, dus waterschoentjes zijn wel fijn. Er zijn ligbedjes genoeg en middenin een steiger. De vissers zijn hier de hele dag in de weer en verkopen de vers gevangen vis op het strand. Het afval gooien ze in het water en daar houden de schildpadden wel van! Zodra de visser op de steiger klopt, komen ze al aanzwemmen. Onderwater begint de grote schildpadden show, want ze zwemmen overal om je heen. De meeste mensen blijven rechts van de steiger, maar links zie je zeker zoveel (en het is minder druk).

Je blijft hier dichtbij de steiger, dus flippers zijn niet nodig. Er zitten ook enorme scholen vis, waar je tussen zwemt. Fantastisch! 

Je kunt hier iets drinken en kleine snacks kopen.

Kleine Knip

Een idyllisch strandje. Normaal is het er rustig, maar in het weekend gezellig vol lokale mensen, die hele BBQ’s meeslepen en er een gezellig feestje van maken. Zijn genoeg bedjes en bomen waar je onder kan liggen. 

Snorkelen is hier prachtig, met flippers wel wat handiger, door de stroming. Links tegen de rotsen lijkt het wel een tuin. Zoveel waaiers en koraal heb ik niet vaak eerder gezien. Ik spotte hier pijlstaart inktvissen en zelfs de baby’s! Het leuke was dat ze, de tweede keer dat ik het water in ging, op precies dezelfde plek zaten. 

Er is geen mogelijkheid om iets te kopen, dus eten en drinken moet je zelf meenemen.

Tugboat Beach

Wat mij betreft de meest chille plek van het hele eiland. Een super gezellige strandtent, vol met kunstwerkjes van gevonden voorwerpen. Het strand zelf is alles behalve idyllisch, kiezels en koraal en doorgezakte bedjes, maar de sfeer is er echt top! Bovendien kijk je naar een enorm zeeschip en een soort booreiland, die vlak naast je  liggen, maar maakt het alleen maar interessanter. Wat mij betreft nummer 1 qua sfeer en qua snorkel plek.

Zodra je aankomt wordt je uitgelegd waar wat te zien is onderwater. Flippers zijn echt handig als je niet zo’n zwemmer bent, want er ligt een gezonken boot, waar je een aardig stukje voor moet zwemmen. Maar dan heb je ook wat! De boot ligt zo’n vier meter diep en is perfect te zien! En overal vis. Echt overal. De weg er naartoe is al prachtig. Je kijkt je ogen uit. De andere kant, onder de steiger van het zeeschip, is een soort creepy sprookjesbos. Je zwemt tussen de palen van de steiger door en het water wordt steeds zwarter. Iedere paal is begroeid met sprookjesachtige koralen in alle kleuren. 

Willemstad

Toen ik hier voor het eerst was, was er, behalve de pontjesbrug, echt niets te beleven en moest je bepaalde wijken vermijden. Deze wijken zijn nu opgeknapt en juist hier is genoeg te zien. Zo is er overal wel street art te vinden.

Struin door Pietermaai en zoek een lekker restaurantje op, loop over de pontjesbrug, kijk bij de cruiseschepen en ontdek Otrabanda. Wij downloaden de app pocket guide en liepen hiermee de tour door Otrabanda. Veel informatie, leuk om te doen en mooie plaatjes. Het Museum schijnt ook echt een aanrader te zijn, maar was door verbouwing gesloten toen wij er waren.  Ook de Kathedraal van Doornen kreeg ik als tip, maar helaas geen tijd meer voor gehad.

Shete Boka

Een natuurpark, waar je de golven met enorm geweld tegen de rotsen ziet knallen. Het water spuit omhoog. Ik kan uren naar dit natuurgeweld kijken. Met de auto zo goed te bereiken, dat er tussen de hotspots nauwelijks gewandeld wordt, maar alleen gereden. De plekken zijn echter allemaal heel goed wandelend te bereiken. Wij liepen het rondje over de vulkanische bodem en voelden ons alleen op de maan. Wij en af en toe een wegschietende hagedis. Door gebrek aan schaduw is dit wel lekkerder vroeg in de ochtend of op een bewolkte dag. 

Eten

BijBlauw

In Pietermaai aan het water. Mooie plek, goede bediening en super lekker eten. Wat chiquer en leuke kaart. Verrassingsmenu is een aanrader!

Mundo Bizarro 

Ook in Pietermaai, deze sfeervolle hotspot. Op donderdag en zaterdag live muziek. Je hebt het idee in Cuba te zijn beland. Die sfeer… top! Helaas mocht er vanwege Corona niet gedanst worden en moest je aan je tafel blijven zitten. Het eten en de cocktails zijn, zoals overal, goed, maar de sfeer topt het nog even af.

De Gouverneur 

Eén van de bekendste restaurants van Willemstad, met zicht op de pontjesbrug. Ik nam hier het lokale gerecht: de gevulde kaas. Klinkt zwaar. Is het ook. Maar wel heel lekker! Je moet hier soms dagen van te voren reserveren, maar als je nou gewoon rond 17.00 uur aanwaait, dan hebben ze gelijk bovenaan de trap een aantal tafels met het beste uitzicht, waar je zonder reservering mag plaats nemen. In de tuin erachter zit je ook heerlijk, maar het blijft leuk om die brug open en dicht te zien gaan.

Equus 

Alleen op vrijdagavond opent deze oude paardenstal zijn deuren. Houten tafels, een bar en een grote bbq. Het concept is eenvoudig en briljant. Er zijn spiesen met vlees, gemende, vis, of groenten. Er zijn geen borden, geen bestek. Je krijgt een mandje brood met knoflooksaus en met je broodje haal je het vlees van de spies die aan een haak boven je tafel hangt. Ik houd hier van. Geen opsmuk, what you see is what you get. Kan niet op reservering, dus zorg dat je er om 17.30 bent of rond 20.00 uur.

Landhuis Martha 

Volgende keer wil ik hier slapen, wat een mooie plek! Zorg dat je hier de zonsondergang kan bekijken. Zo mooi! De vis was ook heerlijk. Kleine waarschuwing: het rode (op rodekool of appelmoes lijkende) sausje is pika.  Dit is zeg maar de sambal van Curaçao en ik heb verschillende mensen er bijna in zien stikken. Het zit altijd los in een bakje, maar steek NOOIT je vinger erin om te proeven. Of een mespuntje. Het is heet! En ik houd echt van pittig eten.

De Buurvrouw

Tja, daar moet natuurlijk gegeten worden en lag ook nog eens op de route. Een gezellig ‘eetcafé’ waar je onder een hele grote rieten kap heerlijk kan eten.  Grote kaart, leuke gerechten, maar ook gewoon pizza’s. 

De Visserij 

De Visserij schijnt heel goed te zijn, omdat iedereen erover schrijft. Maar op woensdag zijn ze dicht, dus stonden wij voor een dichte deur. Nog leuker is, als je dan gewenkt wordt door de buren, en ze vertellen dat zij ook prima vis kunnen bakken. Dus nemen we plaats aan een plastic tafel aan het water en eten we de beste vis van het eiland, terwijl twee meter verderop er nieuwe vissen worden schoongemaakt. Dus ga naar de buren rechts van de visserij.

Tinto 

Aan de Jan Thielbaai zit restaurant Tinto. Kleine gerechten om te delen, of gewoon helemaal voor jezelf. De zonsondergang hiervandaan is prachtig! 

Koko’s

Als je de rest van Jan Thiel bekijkt, begrijp je dat Koko’s mijn favoriet hier is. Geen massa, maar mooie strand bedden en een relaxte vibe. De lunch is hier goed betaalbaar en ziet er ook nog eens top uit. Een hele ananas gevuld met vers fruit blijft natuurlijk een feestje. Open tot 19.00 uur.

Drie dagen highlights

Mocht je kort de tijd hebben, huur dan tenminste drie dagen een auto, zodat je deze highlights kunt meepakken.

Dag 1 - Willemstad 
Dag 2 - Ochtend Sheta Boca, ‘s middags Playa Grandi en ‘s avonds eten bij Landhuis Martha of op de terugweg bij De Buurvrouw
Dag 3 - Overdag Tugboat beach en ‘s avonds eten bij Equus (eten kan daar alleen op vrijdag!)

Geniet!

MIJN EERSTE YOGALES

Ik word wakker van fluitende vogels en druppels op het dak van de camper. Ik ben deze week vrij om te werken. Ze noemen dat in chique termen ook wel workation: ik werk aan alle ideeën in mijn hoofd, en een beetje aan mezelf.

Vandaag heb ik mij dan ook dapper ingeschreven voor een yogales. De camping is niet zomaar een camping, maar een inspirerende plek vol bijzondere accommodaties, mooie mensen en diverse activiteiten.

Ergens heb ik nog een sport legging vandaan weten te trekken en ik begeef me keurig op tijd naar de spiegeltent. Het is doodstil, er branden kaarsjes, wierook en de sfeer is er magisch. Iedereen zit (of ligt) al keurig op z’n matje als ik binnen waai.

Ooit, in een ver verleden, heb ik wel eens een lesje yoga meegedaan op het strand in Thailand, met prachtig uitzicht op zee (en de yoga leraar). Daarna had ik mijzelf grondig voorgenomen om dit thuis direct voort te zetten. Maar bij gebrek aan de zee (en een knappe yoga leraar) belandde het plan in de ijskast.

Dit idee trok ik vandaag dus weer eens uit het vriesvak. Op de vraag of er mensen waren die nog nooit aan yoga hadden gedaan, besloot ik toch mijn vinger op te steken. Ik kon mezelf moeilijk ‘gevorderd’ noemen en zelfs ‘beginner’ leek me overdreven. Alle ogen waren direct op mij gericht. ‘Nog nooit aan yoga gedaan?’ ‘Hoe dan?’

Zo starte ik dus mijn eerste Yogales op Hollandse bodem. Zo stijf als een plank, in een oude legging en geen idee hoe de downward facing dog moet. Oh, en een probleempje met links en rechts. Maar, gelukkig doen we het rustig aan vandaag.

Een uur lang ben ik aan het afkijken bij de buurvrouw, om te checken of mijn links ook haar links is en welk been er naar achteren moet. Mijn neus raakt nooit mijn knieën, mijn handen halen nooit de grond, maar ik weet me toch in dezelfde poses te wringen als de rest. Tenminste, dat idee heb ik zelf.

Waar ik vooral goed in ben, is languit liggen. Alleen kan ik dan dus niet mijn hoofd uitzetten, maar denk aan al die andere dingen waar mijn hoofd vol mee zit. Dus yoga kan nu van mijn lijstje en hiermee mijn eerste blog ook.

We mogen met onze ogen dicht onszelf bedanken voor deze ochtend. Ik bedank mezelf voor dit uitstapje en beloof er een vast onderdeel op mijn lijstje van te maken.

Namaste.

 

© 2016 - 2024 De Buurvrouw Gorinchem | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel